Vooruit

Vooruit in Gent

Vooruit
Sint Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Gratis tickets Vooruit

Momenteel zijn geen gratis tickets beschikbaar voor Vooruit. Probeer later opnieuw!

Vooruit - Geschiedenis

Begin jaren '80 maken enkele fotografiestudenten hun eindwerk "Het Feestpaleis Vooruit 1913 - 1985". De fototentoonstelling en het meteen uitverkochte boek schudden de Gentenaren wakker : Een ware parel, het ooit zo bruisende "Feesthuis" Vooruit stond te verkommeren en dreigde te verdwijnen!

Het megacomplex werd in 1914 geopend. Intrigerend is het gebouw door zijn eclectische stijl. Architect Ferdinand Dierkens mengde allerlei stijlen en hanteerde bij de bouw nieuwe technieken dat het een lieve lust was. De bedoeling was om in 1913, voor de wereldtentoonstelling, de deuren van het Feestlokaal te openen, maar door de Eerste Wereldoorlog kon dat niet. Na de Duitse bezetting, kende Vooruit tussen 1918 en 1940 een glorieperiode als "socialistisch volkshuis".

Tijdens WO II richtten de legers van Duitsland, VS en Canada enorme schade aan, zo groot dat de socialistische eigenaar het gebouw amper wist te herstellen. De Duitse troepen hadden de grote zaal van de Vooruit zelfs als paardenstal gebruikt! Na WO II ging het dan ook langzaam maar zeker bergaf. De zalen verkommerden en steeds minder activiteiten werden georganiseerd in de Vooruit.

Begin jaren '80 sloegen een hoopje studenten, enkele oud-socialisten en jonge artiesten de handen in elkaar en startten de "opkuis" van de Vooruit. De VZW, die uit deze samenwerking ontstond, neemt het gebouw over van de Socialistische Coöperatieve. Eerste stap van de VZW was de concertzaal opknappen en fuiven organiseren die geld in het laatje brengen. Hiermee kon men de culturele projecten, die men voor ogen had, financieren. Zo werd de Vooruit een thuishaven voor onder andere de Blauwe Maandag Compagnie en Arne Sierens. De avant-gardistische fuiven en ijzersterke concertagenda kregen faam tot ver buiten Gent.

In de jaren '90 vinden de StuBruPuntUit-fuiven voor het eerst plaats in de Vooruit. Vanaf het einde van de jaren '90 laat de Vooruit de organisatie van party's over aan partners als Kozzmozz, Poplife en 5voor12. Het internationaal hoog aangeschreven Festival "10 Days Off" palmt sinds 2001 alle zalen van de Vooruit in tijdens de Gentse Feesten.

De Vooruit is door de jaren gegroeid tot hét feestgebouw van Gent. De gordijnen, balkons, oneindige trappengangen, zuilen, het oude glas- en houtsnijwerk zorgen telkens weer voor een unieke sfeer, party na party, concert na concert.

Vooruit - Legendarische concerten

De Concertzaal had al snel een goed gevuld programma waaronder grote namen. Het eerste concert van Sinead O'Connor op Belgische bodem vond plaats in de Vooruit in 1988. Ook de Red Hot Chili Peppers en Nirvana gaven het beste van zichzelf in de grote Concertzaal die uitgeeft op de Scheldekaai.

Doorheen de jaren passeerden een pak topacts de Vooruit : Blur, Manic Street Preachers, Suede, Nada Surf, Add N to (X), Daftpunk, Air, The Flaming Lips, Soulwax, Urban Dance Squad, Vive la Fête, Sigur Rós, enz...

Vooruit - Legendarische party's en DJ's

Begin jaren '90 vinden de StuBruPuntUit-fuiven voor het eerst plaats in de Vooruit. De reclame voor deze fuiven op de VRT-radio vergrootten de nationale bekendheid van Vooruit.

I love Techno vindt tegenwoordig plaats in Flanders Expo en trekt als megafestival elk jaar meer dan 50.000 bezoekers. De allereerste editie van I Love Techno vond echter plaats in de Vooruit, in 1995. Daftpunk zette toen de Vooruit op zijn kop met een memorabele, stomende live set. Mensen die er toen bij waren, hebben het vandaag nog steeds over "de beste I Love Techno ooit".

Vanaf 1997 organiseert Kozzmozz zijn Retro Acid party's in de Vooruit. Dit party concept grijpt als eerste terug naar de oude Acid sound van eind jaren '80. Het typische geluid van oude synthesizers en de legendarische Roland TB-303 bass machine kent zoveel bijval dat een heuse Acid revival ontstaat.

Een ander festival uit de Electronica avant-garde "10 Days Off" verhuisde na edities in de Red Tape Building en de Eskimo definitief naar de Vooruit. Begonnen als "Ten Days of Techno", is het evenement uitgegroeid tot een plek waar alle facetten van elektronische muziek te zien en te horen zijn. In de line-up naast bekende namen veel opkomend, onbekend talent. Bezoekers die uit heel Europa komen - zowel muziekliefhebbers als feestgangers : Ze willen allemaal proeven van de unieke sfeer en van de vele stijlen en geluiden die 10 Days Off biedt.

Nieuw event toevoegenNieuw event toevoegen

Party Pictures Vooruit


10 Days Off Day 4
16-7-2012
10 Days Off Day 4 - foto's
Gepost door Sofie Plovie.
Klik om foto te openen.
Beats of Love NYE
31-12-2010
Beats of Love NYE - foto's
Gepost door Glenn De Lissnyder.
Klik om foto te openen.
Beats of Love NYE
31-12-2010
Beats of Love NYE - party pics
Gepost door Glenn De Lissnyder.
Klik om foto te openen.
Beats of Love NYE
31-12-2010
Beats of Love NYE - foto's
Gepost door Joran Naert.
Klik om foto te openen.
Beats of Love NYE
31-12-2010
Beats of Love NYE - party pics
Gepost door Joran Naert.
Klik om foto te openen.
Beats of Love NYE
31-12-2010
Beats of Love NYE - party pictures
Gepost door Joran Naert.
Klik om foto te openen.
10daysoff:day1-Lektroluv night
16-7-2010
10daysoff:day1-Lektroluv night - foto's
Gepost door MichaŽl Petereyns.
Klik om foto te openen.
10daysoff:day1-Lektroluv night
16-7-2010
10daysoff:day1-Lektroluv night - foto's
Gepost door lynn van waes.
Klik om foto te openen.
Kozzmozz
19-12-2009
Kozzmozz - foto's
Gepost door elien priem.
Klik om foto te openen.
Kozzmozz
19-12-2009
Kozzmozz - party pics
Gepost door elien priem.
Klik om foto te openen.


Voeg een nieuw event toe aan de Vooruit party agenda.


Party Agenda Antwerpen
Party Agenda Gent
Party Agenda Brussel

Party Agenda Gent Party Agenda Antwerpen Party Agenda Brussel
  maart 2021    
ma di wo do vr za zo 
 1 2 3 4 5 6 7 
 8 9 10 11 12 13 14 
15 16 17 18 19 20 21 
22 23 24 25 26 27 28 
29 30 31 
© 2005-2021 Out2night
Juridische Info
Out2night Party Agenda